Ekologiska leksaker

Har du hört talas om ekologiska leksaker? Detta är en typ av leksaker som är tillverkade med giftfria råvaror och som därför är skonsamma mot både djur, natur och människor. Nuförtiden finns det en mängd olika typer av ekologiska leksaker som är riktigt roliga för barnen. Föregångsländerna när det gäller just ekologiska leksaker är England och USA. Trenden kom till Sverige för ett par år sedan och nu lär den vara här för att stanna. Det finns så många andra produkter som också är ekologiska, så det är egentligen inte så konstigt att det även finns ekologiska leksaker. Ett exempel på produkt som varit före leksaker när det kommer till ekologiskt är barnkläder, och idag finns mängder av klädmärken för barn som är mer eller mindre ekologiska.

Initialt så var ekologiska ganska tråkiga och slätstrukna, men allteftersom marknaden mognade så tillkom det även nya innovativa tillverkare som hade förmågan att skapa roliga, söta och coola leksaker som även var ekologiska.

Om man skall ge sig på att försöka definiera vad ekologiska leksaker är för något så kan man i grova drag säga att dessa leksaker är tillverkade av råvaror som är framställda eller och/eller odlade i en helt och hållet naturlig process utan giftiga bekämpningsmedel. Ett annat viktigt krav som finns för att en leksak skall få betraktas eller certifieras som ekologisk är att anställningsförhållandena för de arbetare som producerar råmaterialet och själva leksaken skall vara sjyssta. Särskilt med tanke på att tillverkningsprocessen kan bli något mer fysiskt ansträngande för arbetarna eftersom de inte använder gifttiga bekämpningsmedel.Å andra sidan så slipper de ju utsättas för de kemikalier som giftigt bekämpningsmedel innehåller.

Typer av ekologiska leksaker

När man pratar om ekologiska leksaker så går det inte att inte tala om träleksaker. Träleksaker finns nuförtiden i långsiktigt hållbara träslag såsom gummiträ eller bambu. En annan typ av ekologiskt trä är helt enkelt det återvunna träet där man tar tillvara gammalt trä och använder det till nya leksaker. Samma sak kan man även göra med plast. Det är ju trots allt mycket bättre att en gammal plastleksak återanvänds än att den blir bara blir släng någonstans utan att återvinnas.Bland de mer avancerade ekologiska leksakerna finns soldrivan eller handdrivna leksaker samt leksaker av naturgummi.

Så vår stora rekommendation är att följa trenden med ekologiska leksaker och kolla in någon av de butiker som med dessa produkter i sortimentet. Fördelen med dessa leksaker är ju att de är bra både för barnet, miljön och samhället i största allmänhet.